Yhdistyksen säännöt

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT                           PRH hyväksynyt 8.5.2012



1 § Yhdistyksen nimi on Castrenin perhepuutarhayhdistys ry ja sen kotipaikka on Oulun kaupunki.


2 § Yhdistyksen tarkoituksena on herättää ja kasvattaa jäsenissään harrastusta puutarhaviljelyyn. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys omistaa tai muuten hallitsee perhepuutarhaviljelyyn sopivia alueita ja tarpeellisia kiinteistöjä.

Toimintansa tueksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta. Yhdistys voi toimeenpanna asianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä, sekä vuokrata omistamiaan maa-alueita. 


3 § Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä hyvämaineinen täysi-ikäinen , Oulussa asuva holhouksesta vapaa henkilö, joka on saanut oston tai lahjoituksen kautta perhepuutarhapalstan vuokrattavakseen ja jonka hallitus jäseneksi hyväksyy.

Avo- tai avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevista henkilöistä voi yhdistykseen kuulua vain yksi äänioikeutettu jäsen. Hallitus voi hyväksyä jäseneksi alaikäisen henkilön, joka on saanut vuokrapalstan hallintaansa avo, avio-oikeuden, perinnön tai lahjoituksen nojalla.

Muu yhteisö ei voi vuokrata palstaa, eikä näin ollen voi liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Yhdistyksellä on etuosto-oikeus omistamiinsa ja edelleen vuokraamiinsa palstoihin.

Varsinaiset jäsenet suorittavat yhdistykselle vuosittaisen jäsenmaksun, jonka suuruus määrätään yhdistyksen vuosikokouksessa. Vuokralaisen maksama vuokra sisältää myös jäsenmaksun. Vuokraoikeuden siirrosta yhdistys perii siirtomaksun, jonka suuruus määrätään yhdistyksen vuosikokouksessa.

Uusi vuokraaja vastaa palstan maksuista ostopäivästä lukien. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle, tai ilmoittaa eroamisesta yhdistyksen kokouksessa, jolloin hän menettää kaikki oikeutensa palstan hallintaan.


4 § Palstojen vuokrasopimuksen ehdot vahvistaa yhdistyksen kokous. Palstojen vuokraamisesta päättää hallitus. Yhteismajaa vuokrataan ainoastaan yhdistyksen jäsenille, esimerkiksi perhejuhlien pitämistä varten.


5 § Vuokralainen voidaan julistaa vuokraoikeuden menettäneeksi:

- Mikäli vuokralainen rikkoo vuokrasopimuksen määräyksiä ja ehtoja.

- Mikäli hän ilman asianomaista lupaa käyttää vuokra-aluetta muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on vuokrattu.

- Mikäli hän kehotuksesta huolimatta jättää vuokra- tai muut yhdistykselle tulevat maksut suorittamatta, eikä ole maksanut erääntyneitä saatavia kuukauden kuluessa maksukehotuksesta.

- Mikäli palstaa ei ole kahden (2) vuoden aikana käytetty sen tarkoituksen mukaiseen puutarhanviljelyyn, on yhdistyksellä oikeus ottaa palsta hallintaansa ja hoitaa tarvittaessa korvausta vastaan sen edelleen vuokraaminen.

Jos vuokralainen on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, voidaan hänet yhdistyksen kokouksen päätöksellä erottaa yhdistyksestä, jolloin palsta palautuu yhdistykselle.

Mikäli vuokralainen julistetaan vuokraoikeuden menettäneeksi, on vuokralaisen palautettava vuokraamansa palstan avaimet, vuokrakirja ja muu yhdistykselle kuuluva omaisuus yhdistyksen hallintaan erottamispäätöksen saatuaan kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa.

Ennen päätöksen tekoa vuokralaiselle varataan tilaisuus selvityksen antamiseen hallitukselle. Vuokralaisella on oikeus kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa erottamisen tiedoksi saamisesta saattaa asia yhdistyksen kokouksen ratkaistavaksi, tämä vaatimus on toimitettava yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle tai sihteerille.

Jäsenen erottamisesta päättää yhdistys kokouksessaan. Päätöksessä on mainittava erottamisen syy.

Jos vuokralainen on kuollut tai kadonnut ja hänen jälkeensä on tehty perinnönjako, niin ote perinnönjakokirjasta on toimitettava yhden (1) vuoden sisällä jaon lainvoimaiseksi tulosta yhdistyksen hallitukselle.

Perunkirjasta tai muusta asiakirjasta on käytävä ilmi uuden vuokralaisen henkilötiedot. Mikäli uutta vuokraajaa, jonka hallitus voi hyväksyä jäseneksi, ei ole ilmoitettu yhden (1) vuoden kuluessa perunkirjoituksesta, siirtyy asia yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi. Mikäli yhdistyksen jäsen ei uusi vuokrasopimusta on yhdistyksellä oikeus purkaa sopimus. Lisäksi vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus maavuokralain 21 §:n perusteella.

Maanvuokralaki 29.04.1966/258

Vuokranantaja voi sen lisäksi, mitä muualla tässä laissa on säädetty, irtisanoa vuokrasopimuksen seuraavilla perusteilla:

1) kun vuokramies tämän lain tai vuokrasopimuksen vastaisesti on siirtänyt vuokraoikeuden tai luovuttanut vuokra-alueen tai sen osan hallinnan toiselle;

2) kun vuokramies on laiminlyönyt vuokranmaksun määräaikaisen suorittamisen eikä saatuaan siihen kehotuksen täytä maksuvelvollisuuttaan viimeistään kuukauden kuluessa kehotuksesta tai samassa ajassa aseta hyväksyttävää vakuutta; tai

3) kun vuokramies on olennaisesti laiminlyönyt vuoka-alueen ja siihen kuuluvan omaisuuden kunnossapitovelvollisuuden tahi kun hän on tämän lain tai vuokrasopimuksen vastaisesti käyttänyt vuokra-aluetta tai siihen kuuluvaa omaisuutta eikä siihen kehotukseen saatuaan ole laiminlyöntiään tai menettelyään korjannut hänelle asetetussa kohtuullisessa määräajassa.

Jos vuokramies, ennen kuin vuokranantaja on 1 momentissa tarkoitetulla perusteilla irtisanonut vuokrasopimuksen, on korjannut laiminlyöntinsä tahi lain tai vuokrasopimuksen vastaisen menenttelynsä taikka jos vuokranantaja ei ole sanonut vuokrasopimusta irti kolmen kuukauden kuluessa 1 momentin 1 kohdassa tarkoiteta irtisanomisperusteesta tiedon saatuaan tai 2 kohdassa tarkoitetun kehotuksen tiedoksi annetun tahi 3 kohdassa tarkoitetun määräajan päättymisestä, raukeaa hänen tarkoitettu irtisanomisoikeutensa. Kun vuokrasopimus edellä sanotulla perusteella on irtisanottu, päättyy vuokrasuhde välittömästi irtisanomisen tapahduttua ja on vuokranantajan oikeus saada vuokrasuhteen ennenaikaisesta lakkaamisesta hänelle aiheuteesta vahingosta korvaus vuokramieheltä.

Kun jäsen on erotettu yhdistyksestä, hän voi myydä palstan ja rakennukset itse kahden (2) kuukauden kuluessa erottamisesta. Mikäli kauppoja ei tehdä ko. aikana, yhdistys myy palstan ja rakennukset eniten tarjoavalle. Tarjousaika on yksi kuukausi. (1) Kauppasummasta vähennetään kulut ja loput palautetaan erotetulle jäsenelle. Yhdistys voi hyväksyä tai hylätä tarjoukset tontista ja rakennuksista.


6 § Yhdistyksen päätösvaltaa käyttävät yhdistyksen kokouksessa läsnä olevat äänioikeutetut jäsenet. Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikouksessa vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja ja kuusi (6) kahdeksi vuodeksi valittua jäsentä, joista puolet eroaa vuosittain. Hallituksen jäsenen tulee olla yhdistyksen jäsen.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kolme (3) hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus valitsee keskuudestaan vuodeksi kerrallaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Rahastonhoitaja ja sihteeri voidaan valita myös hallituksen ulkopuolelta. Hallituksen kokouksessa on hallituksen ulkopuolisella sihteerillä ja rahastonhoitajalla puheoikeus.

Hallitus on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään kolme (3) jäsentä on saapuvilla. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Konkurssissa oleva ei voi olla hallituksen jäsen. Hallitus edustaa yhdistystä puheenjohtajansa ja varapuheenjohtajansa tai muun valitsemansa henkilön välityksellä. Hallitus voi päättää yhdistyksen vähäarvoisen omaisuuden myynnistä.


7 § Hallitus saa perustaa toimikuntia avukseen käytännön tehtävien hoitamista varten. Toimikuntia perustattessa on määrättävä niiden tehtävä ja määräaika. Hallitus voi nimetä toiminnanohjaajan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita henkilö, joka toimii hallituksen alaisuudessa.


8 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja hallituksen keskuudestaan valitsema jäsen kaksi (2) yhdessä.


9 § Yhdistyksen hallintoa ja tilejä tarkistamaan valitaan vuosikokousessa vuodeksi kerrallaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa ja heille kaksi (2) varahenkilöä.


10 § Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi, joka päättyy joulukuun viimeisenä päivänä. Tilinpäätös siihen liittyvinen asiakirjoineen, hallituksen vuosikertomus ja pöytäkirjat on jätettävä toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausunto viimeistään  2 viikkoa ennen vuosikokousta. Hallituksen on hyväksyttävä tilit ennen toiminnantarkastusta.


11 § Yhdistyksen on pidettävä vähintään yksi (1) kokous vuodessa. Vuosikokous on pidettävä huhtikuun loppuun mennessä. Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään kun yhdistyksen kokous tai itse hallitus niin päättää, tai kun vähintään yksi kymmensosa (1/10) yhdistyksen jäsenistä sitä kirjallisesti erityisesti ilmoitetun asian käsittelyä varten hallitukselta pyytää, tai kun 5 §:n, asian käsittely sitä vaatii. Ylimääräinen yhdistyksen kokous on pidettävä viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun kokousta on asianmukaisesti pyydetty.


12 § Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta, joko lähettämällä kutsu kirjallisena, tai sähköpostilla kullekkin jäsenelle. Lisäksi kutsu ilmoitetaan yhdistyksen hallitsemilla ilmoitustauluilla.  Kokouskutsussa on mainittava aika, paikka ja kokouksen aihe.

- Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta.

- Kiinteistön luovuttamisesta, kiinnittämisestä taikka yhdistyksen, toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttamisesta.

- Yhdistyksen purkamisesta.


13 § Yhdistyksen kokouksessa on kullakin läsnä olevalla äänioikeutetulla yksi ääni. Jäsenellä, joka on laiminlyönyt jäsenmaksunsa ei ole äänioikeutta. Suoritettuaan jäsenmaksunsa jäsen voi käyttää äänioikeuttaan. Jäsen voi käyttää äänioikeuttaan valtakirjalla asiamiehen välityksellä. Asiamiehenä voi olla varsinainen jäsen tai samaan perheeseen kuuluva 18 vuotta täyttänyt henkilö. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemistöllä. Päätökseksi tulee se mielipide jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee se mielipide jota puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa. Vaaleissa äänten mennessä tasan ratkaisee arpa. Vaalit on suoritettava umpilipuin, milloin vähintään kaksi äänioikeutettua osanottajaa sitä pyytää.


14 § Jäsen ei saa yhdistyksen kokouksessa äänestää eikä tehdä päätösehdotuksia päätettäessä hänen ja yhdistyksen välisessä sopimuksesta tai muusta asiasta, jossa hänen yksityinen etunsa on ristiriidassa yhdistyksen edun kanssa. Hallituksen jäsen tai muu, jolle uskottu yhdistyksen hallintoon kuuluva tehtävä ei saa äänestää päätettäessä toiminnantarkastajan valitsemisesta tai erottamisesta, tilinpäätöksen vahvistamisesta, taikka vastuuvapauden myöntämisestä, kun asia koskee hallintoa, josta hän on vastuussa. Mitä edellä tarkoitettujen henkilöiden esteellisyydestä on säädetty, koskee myös heidän asiamiestään ja edustajaansa.


15 § Viimeistään huhtikuussa pidettävässä vuosikokouksessa käsitellään: 

1. Kokouksen avaus.

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskijaa.

3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.

4. Vahvistetaan kokouksen esityslista ja päätetään kokousasioitten käsittelyjärjestyksestä.

5. Esitetään tilinpäätös, hallituksen toimintakertomus ja toiminnantarkastajien lausunto.

6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta.

7. Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle sekä muille tili- ja vastuuvelvollisille.

8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja, jota kutsutaan yhdistyksen puheenjohtajaksi.

9. Valitaan muita hallituksen jäseniä näiden sääntöjen edellyttämä määrä.

10. Valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa sekä näille kaksi (2) varahenkilöä.

11. Käsitellään ja vahvistetaan palstojen vuokrasopimuksen ehdot.

12. Käsitellään ja vahvistetaan kuluvan vuoden toimintasuunnitelma.

13. Käsitellään ja vahvistetaan kuluvan tilikauden tulo- ja menoarvio, toiminnantarkastajien, puheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan, toimikuntien vetäjien palkkiot, kokouspalkkiot sekä kulukorvaukset.

14. Käsitellään ja päätetään toimintavuoden aikana suoritettavista rakennus ja muista hankkeista.

15. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut hallituksen ja yhdistyksen jäsenten esittämät yhdistyksen toimintaa koskevat asiat.

16. Kokouksen päättäminen.


16 § Hallituksen puheenjohtajan tehtävänä on: 

1. Valmistella ja kutsua koolle hallituksen kokoukset ja johtaa niissä puhetta.

Valvoa, että kokouksissa tehdyistä päätöksistä laaditaan pöytäkirjat. Hallituksen kokouksen pöytäkirjan allekirjoittavat puheenjohtaja ja sihteeri.

2. Valvoa, että yhdistyksen toimintaa hoidetaan sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten, sekä hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

3. Valvoa hankintojen suorittamista talousarvion ja hallituksen päätösten mukaisesti.

4. Valvoa yleisten kokousten ilmoittelua.

5. Valvoa, että jäsenistä pidettävä jäsenluettelo on ajantasalla vuosittain.

6. Allekirjoittaa viralliset jäsenluettelot ja asiakirjat.

7. Neuvotella maanvuokrasopimukset, tieavustukset ja muut senkaltaiset yhdistyksen toimintaan liittyvät sopimukset hallituksen yhteisen päätöksen pohjalta.

8. Toimia toimikuntien, toiminnan ohjaajien ja hallituksen välisenä yhdyshenkilönä.

9. Valmistella yhdessä sihteerin kanssa yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat.


17 § Sihteerin tehtävänä on:

1. Yhteistoiminnassa puheenjohtajan kanssa valmistella hallituksen ja yhdistyksen kokouksissa esille tulevat asiat.

2. Panna täytäntöön hallituksen päätökset sekä sen ohjeiden mukaan yhdistyksen kokouksen päätökset.

3. Pitää pöytäkirjaa yhdistyksen ja hallituksen kokouksissa.

4. Laatia hallitukselle ehdotukset yhdistyksen toimintakertomukseksi sekä seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaksi.

5. Laatia ja ylläpitää ajan tasalla olevaa yhdistyksen jäsenluettelo. Luettelossa tulee ilmetä kunkin jäsenen täydellinen nimi, osoite, kotipaikka sekä äänioikeuden käyttäjä. Suunnitella puheenjohtajan apuna yhdistyksen toimintaa ja hankintoja.

6. Yhdessä rahastonhoitajan kanssa hoitaa laskutukset, jäsen- ja muista yhdistyksille tulevista maksuista.


18 § Rahastonhoitajan tehtävä on:

1. Periä jäsenmaksut, vuokrat ja muut yhdistyksen saatavat.

2. Hoitaa yhdistyksen rahavaroja hallituksen määräysten tai puheenjohtajan ohjeiden mukaisesti.

3. Vastata yhdistyksen kirjanpidon hoidosta, tilinpäätöksen ja tilikertomuksen laadinnasta sekä niiden esittämisestä hallitukselle.

4. Laatia ehdotus seuraavan vuoden talousarvioksi hallituksen käsittelyä varten.

5. Suorittaa yhdistyksen hankintoja hallituksen ohjeiden mukaan. Maksaa yhdistyksen varoista yhdistykselle kuuluvat laskut.


19 § Näitä sääntöjä voidaan muuttaa yhdistyksen kokouksessa, jos muutoksesta on kokouskutsussa mainittu ja muutosta kannattaa vähintään kaksikolmasosaa (2/3) annetuista äänistä. Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosa (3/4) äänten enemmistöllä.


20 § Jos yhdistys syystä tai toisesta purkautuu tai laukkautetaan, luovutetaan omaisuus ja rahavarat johonkin yleishyödylliseen samansuuntaiseen tarkoitukseen käytettäväksi kuin mitä yhdistyksen toiminta on ollut.


21 § Muilta osin noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.